Sunday, November 2, 2014

kuah pindang

Kuah pindang

#resepiibuashraf 

Bawang merah 3 bijik
Bawang putih 5 bijik
Kunyit hidup seinci
(Blender)
Asam keping 2 keping
Asam jawa satu mangkuk
Cili padi
Cili hidup
Daun kunyit
Serai
Minyak sedikit

Ada 2 cara...didih dan tumis. Yang aku buat ini tumis.

Memula panas kuali, masukkan minyak. Tumis kan bahan blender..dah wangi masukkan serai..dah garing masukkan air asam jawa dan asam keping. Mendidih masukkan ikan. (Ikan parang is the best. 2nd ikan tenggiri atau kembong. )
Pastue daun kunyit yang di siat siat dan cili hidup dan cili padi.

Kalau versi didih..tak payah bubuh minyak... didihkan bahan blender sampai kering. .dan tambah air

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...